לקראת החזרה לבית הספר מאפרת שלום מנהלת הקריה למנהיגות למדעים אורט לוד
ימים אחרונים של חופש וכולנו עדיין במתח האם שנת הלימודים תיפתח במועד או שחלילה תפרוץ שביתה,
במוקדם או במאוחר שנת הלימודים תשפ”ה תצא לדרך…
לפעמים אנחנו, המבוגרים, שוכחים איך זה היה כשאנחנו היינו ילדים, ואנחנו אוהבים לחשוב שתקופת ההתבגרות נטולת דאגות וחששות. האמת היא, שגיל ההתבגרות הוא חלק מתקופה לחוצה הדורשת התמודדות עם מצבים מורכבים.
יש שיחה אחת, רגע לפני שמתחילה שנת הלימודים, שלא הייתי מוותרת עליה. כיון שכשעושים אותה נכון, מעניקים לילדים כלי שהוא מתנה לכל החיים, ובעזרתו הם יוכלו לתכנן ולהגשים כל מטרה שיציבו לעצמם. אני קוראת לה “שיחת השנה החדשה”, ובה למעשה כל ילד במשפחה מגדיר לעצמו את המטרות שלו לשנה הקרובה וגם מגבש בעצמו את הדרך להשיג אותן.
זו לא שיחה על סדר יום, מטלות ומשימות. זו שיחה ברמה אחרת, והיא מתאימה לילדים כבר מגיל בית הספר היסודי ומעלה, כשכמובן צריך להתאים את רמת השיח לגיל הילד.
התזמון המתאים לשיחה כזאת הוא ממש עכשיו – ימים ספורים לפני פתיחת שנת הלימודים – אחרי שקנינו את התלבושת והציוד לבית הספר, ומתחילים לארגן את הקלמרים והתיקים ולעטוף את המחברות. אני מממליצה לעשות אותה באווירה רגועה ובשיח פתוח – כשאנחנו ההורים מעודדים ומציעים, אבל לא מכתיבים.
אנחנו ההורים צריכים לגשת לשיחה הזאת ממקום חסר שיפוטיות וללא ביקורת. מבלי להכניס את האמונות שלנו ואת מה שאנחנו חושבים שנכון או לא נכון לילד. אנו רוצים לאפשר לילדים לקבוע את היעדים שלהם, לחשוב על הצעדים שצריך להשלים כדי להגיע אליהם ועל הכלים שנדרשים לכך.
לפעמים אנחנו, המבוגרים, שוכחים איך זה היה כשאנחנו היינו ילדים, ואנחנו אוהבים לחשוב שתקופת ההתבגרות נטולת דאגות וחששות. האמת היא, שגיל ההתבגרות הוא חלק מתקופה לחוצה הדורשת התמודדות עם מצבים מורכבים.
זה לא המקום להכניס את המטרות שלנו (“אם להשתפר במתמטיקה אז למה לא גם באנגלית?”) אלא לאפשר לילדים להוביל ולהתמקד בדברים שחשובים להם על פי סדר העדיפויות שלהם, ואנחנו שם, מכבדים את המטרות שלהם ועוזרים להם להגשים אותן.
תפקידנו כהורים הוא לעזור לילדים לדייק את המטרות והשאיפות שלהם באמצעות שאלות מנחות כגון “מה זה אומר מבחינתך להצליח בלימודים?” או “מה זה עבורך להיות חברותית יותר?”. גם אם המטרה של הילד לא ריאלית בעינינו – זה לא תפקידנו לדכאו או לשפוט את המטרה, אלא להתחבר למוטיבציה של הילד, להאמין בו ולחשוב יחד איך משיגים אותה.
תוכלו בהחלט להיוועץ בצוותים החינוכיים במידה ומתעורר קושי או התלבטות שצצה לגבי נושא מסוים.
בואו נזכור שנכון שכמעט כולם אוהבים את החופש הגדול, אבל בעוד שחלק מהילדים כבר לא יכולים לחכות עד שיחזרו לבית הספר ויפגשו את כל החברים, אצל ילדים אחרים – החזרה ללימודים היא קשה בגלל סיבות רבות. תחילת שנת הלימודים היא תקופה של מעברים רבים. המעבר הי בתי -הספר, מעבר בין כיתות, מפגש עם מורים וצוותי הוראה חדשים, שינוי של הכיתה בה לומדים, מקצועות חדשים, ילדים חדשים שיצטרפו לכיתה… ואולי גם אתם בין המשפחות שעברו דירה בחופש הגדול ועדיין מסתגלות לבית החדש ולשכונה בה עברתם לגור? שינוי הוא מאתגר. בין אם עולים לכיתה א’, לחטיבת הביניים או מתחילים ללמוד בתיכון בבית ספר חדש – מעבר לבית ספר חדש תמיד מלווה בהתרגשות וחששות. איך יהיו המורים? התלמידים?
ביקור בבית הספר החדש לפני שנת הלימודים יכול לעזור להפיג לפחות חלק מהחששות – עושים סיבוב ומוודאים שיודעים איפה חדרי השירותים, באיזו קומה הכיתה החדשה ואיפה נמצא חדר המורים. כל אלה יעזרו להקל על תחושת הזרות וחוסר השייכות בימים הראשונים.
אחרי שבילינו את כל הקיץ עם ההורים, המשפחה והחברים – בטיולים, בים או בבריכה, ואולי אפילו בחופשה ממושכת יחד, בארץ או בחו”ל – לפעמים קצת קשה להיפרד מכולם ולחזור לשגרה. כדי להקל על החששות – אפשר להזכיר לילדות ולילדים שאנחנו נמצאים במרחק שיחת טלפון אחת.
הילדים והילדות מרגישים שאנחנו מצפים מהם להצליח בלימודים. זהו עומס רגשי שקשה לנו לדמיין. כדאי לנו לנסות להיזכר בילדות שלנו: איך הרגשנו כאשר קיבלנו ציון רע? מה קרה כאשר נכשלנו?
זהו לחץ המקיף את הילדים במספר חזיתות: השוואת ציונים מול ילדים אחרים, הציפיה שלנו ההורים וגם הלחץ שמופעל על הילדים מצוות בית-הספר.
חרדה יכולה להרגיש ולבוא לידי ביטוי באופן שונה אצל כל אחד,
אבל יש כמה סימנים שמאפיינים חרדה וכדאי לשים לב אליהם:
עייפות
עצבנות ותחושה של אי שקט
קשיים בריכוז וקושי לשלוט במחשבות מודאגות
ילדים רבים ידווחו על כאב ראש או כאב בטן.
כשמדובר בהתמודדות עם לחץ, יש הרבה דברים שהורים וילדים יכולים לעשות כדי להקל על התחושות:
לדבר על זה – אם נראה שהילד או הילדה מתקשים או חוששים לדבר, אפשר להציע להם לכתוב או לצייר, ולהזכיר להם שאחרי שנדע מה שהם מרגישים, נוכל גם לעזור להם להתמודד ולשחרר את הלחץ.
לצייד אותם באסטרטגיות הרגעה עצמית – מיינדפולנס, נשימות, דמיון מודרך, לשיר, לשחק, חזרה על מנטרות.. יש המון שיטות ודרכים להקל על תחושת חרדה – ולהירגע.
הילדים והילדות מרגישים שאנחנו מצפים מהם להצליח בלימודים. זהו עומס רגשי שקשה לנו לדמיין. כדאי לנו לנסות להיזכר בילדות שלנו
ללמד אותם לראות את חצי הכוס המלאה – אצל חלק מהאנשים והילדים זה קורה באופן טבעי ויותר בקלות, ואילו אצל אחרים – זו מיומנות שצריך לתרגל. זה לא אומר שצריך לעשות אידיאליזציה לכל מצב, אבל כן חשוב ללמד אותם להתמודד עם כשלונות או תחושות לא נעימות בצורה בריאה ובדרך שתוביל אותם ללמוד מהקשיים ולא “לשבור את הכלים” או להרגיש רע עם עצמם כשמשהו לא הולך לפי התכנית. הדבר הראשון שאנחנו כהורים יכולים לעשות, הוא ליצור סביבה חיובית בבית. אנחנו לא מחדשים כאן כלום – הילדים הם המראה שלנו. ולפעמים לא מספיק רק לשמור על שפה נאותה או לעבור לדבר בשפה שהם לא מבינים כשאנחנו לא רוצים שהם ישמעו משהו. לפעמים אנחנו שוכחים לספר איזה יום מעולה (או נוראי) היה לנו בעבודה וכמה אנחנו מתרגשים כי הפרויקט החשוב שלנו יצא לדרך. הפכו את תחילתה של שנת לימודים חדשה לחוויה מרגשת ומהנה: אפשר לערוך מסיבת חזרה לבית הספר, ולהכין יחד רשימה של כל הדברים הכיפיים שהולכים לקרות השנה!
ליצור לוח זמנים – אחד הדברים המאתגרים ביותר בחזרה לבית הספר הוא שהכל הופך להיות שונה לגמרי ממה שהיה במהלך החופשה. שגרות ולוחות זמנים עמוסים שצריך לעמוד בהם כדי להגיע בזמן לבית הספר ולחוגים. כדי להקל על זה, אפשר להתחיל את הלו”ז החדש כמה ימים לפני תחילת שנת הלימודים. להתחיל להתרגל לשעות השינה והקימה, לתכנן יחד מה לשים בכריך או מה להכין לארוחת הצהריים שתחכה לכם כשהם חוזרים מהיום הראשון בבית הספר.
הורים ותלמידים יקרים.
חשוב שתדעו כי הנהלות בתי הספר ובצוותי החינוכיים שמחים ונרגשים לקראת בואכם ביום הראשון ללימודים לאחר חופשה ארוכה .
אנא מכם גייסו גישה חיובית ורוח טובה, אנחנו פה עבורכם ואיתכם למען כלל התלמידים והתלמידות.
מוזמנים כאמור לשתף, לשוחח ולהתייעץ.
רק יחד נצליח!
אני מאחלת לתלמידים כולם שנת לימודים נהדרת וכמובן שגם לכם, ההורים!
מי ייתן שתהיה זו שנה שקטה בטוחה, נעימה ומפוייסת.
אפרת שלום
מנהלת הקריה למנהיגות ולמדעים אורט לוד
הפכו את תחילתה של שנת לימודים חדשה לחוויה מרגשת ומהנה: אפשר לערוך מסיבת חזרה לבית הספר, ולהכין יחד רשימה של כל הדברים הכיפיים שהולכים לקרות השנה!
לעדכונים שוטפים:*🎯
הצטרפו לקבוצת הווטסאפ שלנו
https://chat.whatsapp.com/HtDIwgScwIm5XpuS4CvmXU
בברכה,
צוות "שישי בעיר"