בכירי המגזר הערבי בלוד נגד מתקפת הטרור: "טבח מגונה ונפשע"
בימים אלו, בהם מסתכלים ערבי ויהודי ישראל על לוד כדוגמא, כעיר מעורבת ושקטה וללא מעורבות ומתחים בין המגזרים, משתפים בכירי המגזר הערבי בלוד על הדאגה שלהם מהמצב * בראיון לידיעות איילון אומר ג'מאל אבו סיאם, חבר מועצת העיר לוד: "בלוד מאוד רגוע והתושבים הערבים מודאגים מהמצב לא פחות מהתושבים היהודים. כואב לנו על כל מי שנטבחו ונרצחו על לא עוול בכפם" * שירין חאפי־נטור, תושבת לוד המשמשת מנהלת האגף לחינוך ערבי במשרד החינוך: "השותפות היא בהלם, בכאב, בעצב ובאובדן"
המתיחות הגדולה בימים אלה בדרום הארץ וצפונה, והעימות הישיר והאלים עם אנשי חמאס, חיזבאללה ושאר ארגוני הטרור, העלו את החשש להתרחשות מאורעות אלימים בתחום הערים רמלה ולוד, שיבוצעו על ידי אנשי המגזר הערבי.
קברניטי הערים, שבימי מבצע "שומר החומות" חוו שבועות קשים של אלימות ומתח בין‐מגזרי, פועלים להרגעת הרוחות, ומי שבעיקר משקיעים בנושא זה הם פעילי הציבור ברמלה ולוד, המנצלים את מעמדם לשיח מסביב לשעון עם הקהילות השונות, דבר התורם לשקט, נכון לשלב זה, השורר ברחובות הערים.
"מודאגים מהמצב"
ג'מאל אבו סיאם, חבר מועצת העיר לוד ופעיל בוועד העממי של ערבי ישראל, מספר כי תושביה הערבים של העיר מביעים הזדהות מלאה עם כאבם של כל תושבי ישראל. "על אף אחד לא מקובלות הרציחות המטורפות האלה, וכואב לכולנו על ילדים ואנשים שנפגעים בצד השני", אומר אבו סיאם. "מה שמטריד אותנו לא פחות הוא מה שקרה פה למערכות המדינה שלנו, ובמיוחד למערכות הביטחון, כי אף אחד מאיתנו לא חלם או חשב על זה". "אנחנו מודאגים מכך שארגון חמאס הצליח לערער את ביטחון המדינה, שהיא לכאורה החזקה ביותר במזרח התיכון. זה מדאיג את כולנו, אנחנו אזרחי המדינה הזו".
על אף שבשבועיים האחרונים נשמע חשש כי בעקבות האירועים ברצועת עזה יתרחשו אירועי מחאה בעיר, אבו סיאם עומד על כך כי אירועים מסוג זה אינם אפשריים. "בלוד מאוד רגוע והתושבים הערבים מודאגים מהמצב לא פחות מהתושבים היהודים. כואב לנו על כל מי שנטבחו ונרצחו על לא עוול בכפם", אומר אבו סיאם. "לא יהיה מצב שייצאו הפגנות תמיכה בלוד בארגון טרור כזה או אחר. אנחנו תושבי המדינה, גם אנחנו נפגעים מהמצב".
כיצד אתם פועלים כדי לוודא שדברים כאלה לא יתרחשו?
"מנהיגי החברה הערבית בלוד מעבירים מסרים לכולם שישמרו על השקט ויעזרו במידת האפשר, שישמרו על שכנות טובה". "לא ניתן אפשרות של השתתפות בהפגנות או הפרות סדר, לא ניתן לזה לקרות, גם בידיעה שכל המדינה מסתכלת על לוד, וכי אם יהיה פה שקט יהיה שקט בכל הערים המעורבות בארץ. אנחנו נילחם על זה".
"אנחנו מקווים שהמלחמה תסתיים מהר ושכל אחד יחזור לחיים הרגילים שלו. תושביה הערבים של לוד יעשו כל מה שצריך כדי לסייע לכל מי שצריך, ואנשי המגזר היהודי מכירים אותי, ויודעים שהם יכולים לפנות אליי ישירות בכל עניין. גם לנו יש ארגוני סיוע וחסד, ונשמח לתרום למי שנפגעו מהחברה היהודית".
"שותפות בכאב"
שירין חאפי־נטור, תושבת לוד המשמשת מנהלת האגף לחינוך ערבי במשרד החינוך, ומי שבמשך שנים ניהלה את התיכון הערבי למדעים ולהנדסה בשכונת הרכבת בעיר, מביעה גם היא הזדהות: "שותפות היא המילה הכי חשובה בעיניי בשלב הזה, שותפות בכאב, ואני מכירה באופן אישי אנשים שאיבדו את יקיריהם, והשותפות היא בהלם, בכאב, בעצב ובאובדן".
"הדבר השני החשוב בימים אלה הוא לזכור שאין לנו עיר אחרת. אני חוזרת ואומרת את זה כל הזמן, בכל יום. אני גאה בחברה שלנו, ביכולת של הצעירים והמבוגרים בלוד לשמור על השותפות. אנחנו אקטיבים בשמירה על העיר שלנו, ומאז שפרצה המלחמה הוקמו פורומים משותפים של יהודים וערבים, מסגרות שקמו באופן ספונטני, ופועלות תחת הכותרת 'שומרים על העיר שלנו', ובעיניי הדבר הזה מרגש מאוד".
"אנחנו לא צריכים להסכים מבחינה פוליטית, אבל אנחנו מסכימים על דבר אחד, שאין לנו עיר אחרת, ומתוך המקום הזה אני חושבת שההתארגנות הזו של תושבים שמדברים על הכאבים שלהם ועל המחלוקת שלהם זה דבר יוצא דופן. לכולם ברור דבר אחד ‐ שאסור שהמראות שראינו פה בעבר יחזרו על עצמם, זה בעיניי המסר הכי חשוב".
"במשרד החינוך אנחנו מובילים פורום שנקרא ערים מעורבות, וכמה פעמים בשבוע אנחנו בודקים את המצב בערים האלה, מוודאים שהשותפות לא תהפוך לחיכוך, ואני מתפללת שכולנו נדע לצאת מהדבר הזה. אני משווה את התהליך שמחכה לנו ליום בו קמים משבעה, וכמה חזקים נהיה בערך השותפות והחברות. החברות מתגברת על הכל, וזה מוכיח בעיניי את עצמו בכל פעם מחדש".
גמאל-אבו-סיאם: "זה מדאיג את כולנו אנחנו אזרחי המדינה הזו"
לעדכונים שוטפים של חדשות כנסו אלינו לקבוצת הווצאפ – שישי בעיר >>
https://chat.whatsapp.com/HtDIwgScwIm5XpuS4CvmXUבברכה,
צוות "שישי בעיר"