באגף לשילוב חברתי בעיריית לוד פועלת קרוב ל-20 שנה תכנית קהילה נגישה. במסגרת התוכנית עובדת סוציאלית קהילתית מטעם האגף, מלווה פעילים חברתיים תושבי העיר המתמודדים עם מוגבלויות שונות במטרה להנגיש את העיר.
אנשים עם מוגבלות מהווים כ-20% מכלל האוכלוסייה בישראל, כלומר כמעט בכל משפחה ישנו אדם עם מוגבלות. אולם, לא פעם אנשים עם מוגבלות נתקלים בסביבה לא נגישה, או מפלה, כזו שאינה מקבלת את זכותם הבסיסית והטבעית להיות חלק אינטגרלי ממנה – בזכות ולא בחסד.
קהילה נגישה הנה תכנית ארצית שמטרתה לקדם שילוב מלא של אנשים עם מוגבלויות בקהילה, דרך העלאת מודעות, קידום נגישות בכל תחומי החיים ושוויון זכויות.
אז למה צריכים נגישות במרחב הציבורי? לשאלה הזאת יש תשובה אחת: בגלל השוויון. אנחנו כחברה דוגלים בשוויון לכולם, לא רק לבריאים ושלמים בגופם ובנפשם אלא גם לאנשים עם מוגבלויות, לקשישים שמפאת גילם מתקשים לעיתים קרובות להתמודד עם אתגרי המרחב הציבורי, לאימהות עם עגלות ולכלל האנשים שרוצים להגיע בבטחה הביתה. כל זה קשור לנגישות במבנים, תשתיות והסביבה.
יש עוד תחום שהנגישות בו חשובה וזה תחום השירות. נותני השירות צריכים לדעת איך לתת שירות מותאם לאנשים המתמודדים עם מוגבלויות שונות, להבין איך להסביר משהו לבן אדם עם עיוורון או לבן אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית או לדעת להפעיל אביזרי עזר בשיחה עם בן אדם חירש. בסך הכול, הנגישות במרחב הציבורי מגינה על זכויות האדם הבסיסיות של כלל החברה וגורמת לה להיות שוויונית יותר ומכילה יותר.
לאורך השנים השתתפו בקבוצת פעילי קהילה נגישה לוד, תושבים שונים שלקחו חלק בעשייה המשותפת והמשמעותית. בקבוצה הנוכחית משתתפים כ-10 פעילים, כולם תושבים המגיעים מרחבי העיר ומתמודדים עם מגוון מוגבלויות ובאופן זה נותנים קול למגוון רחב של אוכלוסייה, ביניהם: לאה בן יוסף, מזל ביטון, נתנאל יוסיפוף, יהודה אללוף, אמיר אבו שחאדה, אשר רוכטנברג, טל דנגוט ובשותפות עם עזרא אגרוקר, חבר ועד סניף אקי"ם לוד. מדובר בקבוצה מרגשת ומכילה שכל גורם המגיע למפגש עמה מתקבל בסבר פנים יפות ומתמלא בתחושה של בית. הקבוצה בעלת מוטיבציה גבוהה לפעול לטובת תושבי העיר דרך יצירת שותפויות עם אגפים שונים בעירייה וגופים נוספים בעיר.
הקבוצה פועלת מטעם האגף לשילוב חברתי בניהולה של אורלי דהן, שרואה חשיבות רבה בשותפות עם הקהילה ומתן שירות מטיב ומכיל לתושבי העיר ובתמיכתו המסורה של חבר מועצת העיר ומחזיק תיק הרווחה, עו"ד מאיר אסולין.
הקבוצה פועלת בהנחיה וליווי של ליאור סמאי, עובדת סוציאלית מטעם האגף לשילוב חברתי ובשותפות עם יפית בן הרוש, רכזת נגישות עירונית באגף ההנדסה שפועלת ברגישות ומקצועיות לטובת קידום הנגישות העירונית ומתן מענה לפניות תושבים, וכן עם רותם נחום יהב, מנהלת מחלקת ההדרכה והדיגיטציה באגף משאבי אנוש שהנושא קרוב לליבה ומקדמת פרויקטים שונים בעירייה לשילוב אנשים המתמודדים עם מוגבלויות, ועם אלמז זרו, חברת המועצה ומחזיקת תיק הנגישות והמודעות לאנשים המתמודדים עם מוגבלויות, שביקשה לקחת תיק חשוב זה ופועלת בנחישות למען המטרה החשובה.