
"נשא את ראש בני ישראל…"
מסופר בגמרא שבכל שנה כאשר היה מגיע חג השבועות היה רב יוסף עורך סעודה חגיגית והיה אומר : אם לא היה היום הזה (מתן תורה) כמה יוסף היה בשוק .רש"י הקדוש מסביר שאם לא היום הזה שניתנה התורה ולמדתי תורה ונתרוממתי ,הרי ישנם הרבה אנשים בשוק ששמם הוא יוסף ומה ההבדל ביני לבינם". בפרשתנו שבדרך כלל נקראת לאחר חג השבועות אנו לומדים שכאשר יהודי לומד תורה הוא מתנשא כלומר מתרומם ומתעלה מעלה מעלה ממדרגתו הטבעית עד שרואים עליו ש: "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש" על ידי לימוד התורה יהודי מתאחד עם הקב"ה נותן התורה שלמעלה מהעולם ובכך מתעלה אף הוא למעלה מהגבלות העולם ובכוחו לפעול עניינים נעלים בגילוי כבודו של הקב"ה בעולם ולקרב את ביאת המשיח והגאולה השלימה.
מתן תורה –"אנכי ה' אלקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים"
הדיבר הראשון בעשרת הדברות פותח במילים שמבטאות את אופי הקשר בין יהודי לבוראו "אנכי ה' אלקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים" מפרשי התורה שואלים על כך : מדוע בחר הקב"ה דווקא ביציאת מצרים להאדיר את שמו ומדוע לא בחר בענין גדול ומשמעותי הרבה יותר כמעשה בריאת השמים והארץ ובריאת האדם ,הרי יציאת מצרים זה נס חד פעמי ושייך רק לדור יוצאי מצרים לעומת זאת בריאת העולם היא היא מציאות העולם בכלל והאדם בפרט, וכל אחד יכול בכל דור ובכל רגע לחוש את גדולת הבורא על ידי התבוננות קלה ?
בריאה יש מאין או שינוי הטבע
התירוץ לקושיא זו נמצא בחלק הפנימי והנסתר של התורה ,בתורת הקבלה והחסידות. לגבי בריאת העולם מבואר בחסידות כי הקב"ה ברא את העולם מהאין האלקי האין סופי והבלתי מוגבל ובלתי נתפס ליש הגשמי והחומרי , פעולה שלגבי " האין סוף ברוך הוא" לא תופסת מקום כלל וכהלשון ב"פרקי אבות" ובתפילת "ברוך שאמר" : "בעשרה מאמרות נברא העולם.." "ברוך שאמר והיה העולם", ודיברה תורה כלשון בני אדם בשביל לקרב אל שכל האדם המשילה פעולת הבריאה יש מאין לדיבור, כלומר עצם הבריאה לגבי הקב"ה היא כמו הדיבור אצל האדם שהדיבור הוא דבר חיצוני הנעשה ללא כל מאמץ . לעומת זאת יציאת מצרים הינה פעולה בעולם לאחר שנברא בתוך חוקי ומגבלות הטבע שהטביע הקב"ה ובכדי לשנות את החוקים שתתאפשר יציאת מצרים היה צורך להפעיל כחות חזקים מהבריאה ומהטבע ולשדד (לשנות) את מערכות הטבע ,לכן ביציאת מצרים נאמר "אני ולא מלאך אני ולא שרף.." "נגלה עליהם מלך מלכי המלכים הקב"ה בכבודו ובעצמו וגאלם" "באותות ובמופתים". ולכן כאשר הקב"ה משתמש ביציאת מצרים להאדרת שמו במתן תורה .
השתקפותם של בריאת העולם ויציאת מצרים בנפש האדם
ללכת בדרך הישרה והנכונה מלכתחילה זהו דבר קל יחסית כמו שכתוב: "האלקים עשה את האדם ישר.." אך לעשות שינויים מדרך רעה לדרך הישרה זהו דבר קשה מאוד ולכן באה התורה מלשון הוראה ומלמדת אותנו שבמתן תורה רצה הקב"ה לתת לכל יהודי כחות מיוחדים לפרוץ את המסגרות המיצרים האישיים וההרגלים הטבעיים השליליים אליהם הורגל משחר נעוריו ולצעוד בדרך המובילה בית א-ל בשלימות ובשמחה על ידי לימוד התורה וקיום המצוות ,כמו שכתוב לגבי מתן תורה "ה' עוז (כוח) לעמו יתן" .ולכן פתח הקב"ה את עשרת הדיברות בהזכרת יציאת מצרים. (ממכתבי הרבי מליובאוויטש)
שבת שלום וקבלת התורה בשמחה ובפנימיות
בחג השבועות על כל הורה להביא את ילדיו הקטנים ואפילו תינוק בעריסה לשמיעת עשרת הדברות בבית הכנסת. יהיו גם קריאות מיוחדות לנשים וילדים בשעות אחה"צ ,ייתלו מודעות בלוחות בתי הכנסת לגבי הזמנים או להגיע לבית חב"ד להתעדכן. (דוד המלך 2)
הדלקת נרות 19:23
יציאת השבת 20:22