מערך מצלמות זיהוי פנים יקר אינו מונע כניסת אוהדים אלימים לאצטדיוני הכדורגל בגלל "זכות האנונימיות"
יו"ר הוועדה לביטחון פנים מירב בן ארי:
צריך לשמור על האנרגיה המדהימה של האוהדים אבל לבלום אלימות, גם מילולית
איציק עמר, נציג המשטרה:
אנו זקוקים לשני כלים שאינם בידינו היום: חוק שיאפשר לעשות שימוש במצלמות מזהות פנים, וקנסות מנהליים כבדים. שני אלה יהיו שוברי שוויון
מערך יקר של מצלמות מזהות פנים שהותקן בחלק מהאצטדיונים אינו משמש למניעת כניסת אוהדים אלימים, וזאת בשל "זכות האנונימיות", המונעת להעביר את מאגר המידע לאצטדיון טדי או לעיריית ירושלים, כך התברר היום בדיון הוועדה לביטחון פנים בראשות ח"כ מירב בן ארי על התמודדות המשטרה עם האלימות באצטדיוני הכדורגל.
יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי : "נחנו אוהבים את הקהל, את השירים, זה דבר מדהים וצריך לשמור על האנרגיות והסחף אבל צריך לבלום כשזה מגיע לאלימות או אפילו קללות שאדם מביא את ילדיו ומזדעזע. אני בטוחה שמעל הכול בעלי הקבוצות והשחקנים לא רוצים לסיים משחק כשאחד האוהדים בבית חולים ולכן הוועדה הזו מתכנסת. לשמור על האוהדים, על הלהט, על העידוד, אבל להרחיק את האלימות ובעיקר את אותם 10 אחוז האלימים".
ח"כ 8איתמר בן גביר* : "מה עם אוהדי סכנין? כל המשחק הם צעקו 'אטבח אל יהוד'. התאחדות הכדורגל לא עושה כלום? הרביצו לאנשים. שום דבר. אין בית"ר, אין חקירה. תפסנו קורבן. כל מי שאלים צריך לטפל בו. כל מי שעובר על החוק. משה חוגג דיבר על ההמנון של לה פמיליה, שמאד לא אהבתי, אבל הדרך להתמודד זה לא לאיים על אנשים אלא לנסות לדבר ולהידבר".
בשלב זה התעורר ויכוח סוער בין שני הח"כים – ח"כ מאזן גנאים: "עכשיו אני יודע מאיפה הגזענות של בית"ר. בגלל שבן גביר היה שם שחקן", וכשח"כ בן גביר רצה להגיב, קרא ח" גנאים לעברו: "אולי תשתוק". ח"כ בן גביר: "אתה לא תגיד לי לשתוק חמסניק". ח"כ גנאים: "כששמעתי קריאות "הר הבית בידינו" לא האמנתי. האדמה תחת הרגליים רעדה. צעקו מוות לערבים. סכנין זו קבוצה לגיטימית שהביאה הרבה כבוד וזכו בגביע המדינה וייצגו את המדינה מחוץ לגבולות. כל אחד מאיתנו צריך להתבייש כי צעיר בנצרת או בכרמיאל צריך לראות כדורגל ולא אלימות".
ניקולס לב, מנכ"ל מנהלת הליגות לכדורגל: "בית המשפט איפשר למנוע כניסת קבוצת אוהדים. גם מכבי תל אביב עושה זאת כשצריך. יש מספר מועדונים שפועלים בצורה קשה. עשינו את כל התהליך. לא מחכים לצו בית משפט. במקום שבית משפט איננו, אנחנו מונעים כניסת אוהדים אלימים. בעניין שירים גזעניים יש מקום להתערבות המחוקק. צריך להרחיב את החוק שמתייחס רק לגזענות לאלימות מילולית חמורה נוספת".
משה חוגג, בעלים של בית"ר ירושלים: "אוהד כתב לי היום: 'היום שבו אוהד ייהרג לנו במגרש מתקרב בצעדי ענק'. הכתובת הזו מרוחה על הקיר כבר עשר שנים. אין אדם שלא מכיר את תופעת לה פמיליה. אלימות במגרש יש לא רק בבית"ר, אבל מצד הארגון הזה יש רמה אחרת של גזענות ואלימות".
איציק עמר, משטרה: "ביטול האנונימיות יעזור לנו מאד להרתעה ומניעה. יש מצלמות באצטדיונים שמזהות פנים, אבל יש קושי משפטי לקבל את התיעוד הזה, בגלל זכות האנונימיות שהחוק מקנה. אם העניין הזה ייפתר, תהיה רשימת מורחקים, וברגע שאוהד עם פוטנציאל לאלימות ירצה להיכנס, יידלק אור אדום וכניסתו תימנע. אם אני רואה שאת מתקוטטת, מערך זיהוי הפנים יזהה אותך. אנחנו תומכים מאד גם בקנסות מנהליים. זה נמצא עכשיו בהסדרה משפטית. כשיהיו לנו שני הכלים האלה, זה יהיה שובר שוויון".
יו"ר הוועדה ח"כ מירב בן ארי: " איך אתם נערכים לדרבי תל אביב בעוד 10 ימים? "
עמר: "ההערכות מתחילה במודיעין ואזהרות. יש הערכת מצב בדרג פיקודי גבוה. מנהל האירוע האזרחי מציג למשטרה פקודה, ואנו בונים פקודה משטרתית. יהיו שם 600 סדרנים ו-300 שוטרים במעטפת".
עו"ד גבריאלה פיסמן, משרד המשפטים: "לגבי אלימות מילולית – אין עבירה כזו שלא נוגעת לגזענות. יש כלים בחוק העונשין כמו הסתה לאלימות או איומים. זאת בנוסף לסט הכלים הייחודי של חוק איסור אלימות בספורט". יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי: "אבל לא עושים בהם שימוש". עו"ד פיסמן: "הגישה שלנו שעבירות צריכות להיבחן בסט הכליםן הרגיל ובנוסף בחוק האלימות בספורט".
יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי: "אבל המצב מידרדר, מסלים. למה אתם לא מקדמים קנסות מנהליים, מה קורה עם תזכיר חוק המצלמות? הציבור מצפה לפתרונות. חוק הספורט כנראה לא נותן פתרונות. מרגע שמשתמשים באלימות נפגעת הזכות לפרטיות".
עו"ד פיסמן: "לכן גיבשנו יחד עם המשטרה תזכיר חוק שהופץ לגבי שימוש במצלמות. התזכיר עדיין לא התקדם. אנו פועלים לא רק בתיקוני חקיקה אלא גם באפיון בעיות שמביאות להסלמה. יש לנו עדיין תמונה חלקית. לא ברור מה הטריגר. צריך בשיתוף משרדי המשפטים, ביטחון הפנים והזפורט לגבש תפיסה כוללת".