"אני שמח שהייתי הראשון לקשור בין אי התחסנות לבין ההשלכות הרפואיות ומניעת שירותים מסוימים מסרבני חיסון"
"אמנם לא ניתן לכפות על אנשים להתחסן, אך למנוע סיכון של הסובבים אותם – בהחלט כן. כשמספר המתים מקורונה ממשיך לטפס, האחריות שלי היא למנוע מאלו המתעקשים שלא להתחסן, גישה לשירותים מוניציפליים המצריכים אינטראקציה מול עובדי העירייה" ■ כך אומר ראש העיר יאיר רביבו, באומץ ובגילוי לב בעקבות הסערה שעורר בעניין סרבני החיסונים ■ קראו את עמדתו הנחרצת:
"בשבוע שעבר הצהרתי כי יש להטיל מגבלות על מי שלא יתחסן נגד נגיף הקורונה – ועוררתי סערה. אני שמח שדברי הובילו לדיון ציבורי משמעותי, ובעקבותיו רבים, ובהם בכירים במערכת החינוך ובמערכת הבריאות, מציגם בדיוק את אותה העמדה. כך לדוגמה אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, כי בגלל הייחודיות של מגפה צריך למצוא דרך להכריח אנשים להתחסן. דברים ברוח דומה נשמעו גם בקבינט המומחים הלאומי לקורונה, שגיבש המלצות לקראת ישיבת הממשלה והדיונים באשר לפתיחת מערכת החינוך, ובהן איסור על מורים ללמד פרונטלית ללא קבלת חיסון.
"בדבריי, בקשתי להדגיש את החשיבות העצומה הטמונה בהתחסנות בתקופה שבה הנגיף ממשיך להכות בנו ללא רחם. בלוד – בדומה ללא מעט ערים בישראל – שיעור נדבקים גבוה. הממוצע אצלנו עומד על כ-100 מאומתים ו-2 נפטרים ביום, אך עם 25% אחוז התחסנות בלבד. במודיעין שכנתנו למשל, כבר נחצה רף 60% המתחסנים. למרבה הצער הוכח קשר לפיו ככל שהמצב הסוציו-אקונומי נמוך יותר, כך גם פחות נשמעים להנחיות הבריאות ולקריאות להתחסן.
"כעורך דין בהכשרתי אני מכיר היטב את הוראות החוק, ברור לי שכיום לא ניתן לכפות או לחייב אנשים להתחסן. לכן הפתרון שהצעתי הוא שבצד מגבלות על אלו שיסרבו להתחסן, כגון איסור כניסה למקומות ציבוריים, מוסדות תרבות, אירועים, מסעדות וטיסות – יש להעניק תמריצים ולעודד כל ישראלי להתחסן מפני הקורונה. הממשלה מגבשת את תנאי הדרכון הירוק על דרך החיוב, כך שמי שיתחסן יוכל בין היתר להיכנס להצגות תיאטרון, מופעים ואירועי ספורט או יורשה לטוס. משמע, מי שלא יתחסן לא יורשה – זה אותו דבר.
"אין ספק כי ההגנה על זכויות הפרט מחייבת חשיבה אחרת כאשר מדובר בשמירה על שלום הציבור ובריאותו. לפרט אין את הזכות לפגוע בכלל או לסכן את בריאותם של פרטים אחרים. שיהיה ברור: מי שאינו מתחסן מסכן לא רק את עצמו, אלא גם את הסובבים אותו.
"כשם שמעשנים מורחקים ממקומות ציבוריים, בשל עשן הסיגריות המסוכן לבריאות האחרים, ובדומה לאיסור שהטיל לפני כשנתיים משרד הבריאות על כניסת ילדים לא מחוסנים לחצבת לגן – כך גם צריך לנהוג גם בעידן הקורונה, מגפה אשר מציבה סכנה גדולה ומיידית. כולנו נמצאים כבר קרוב לשנה במצב חירום, ונאלצים להתנהל תחת מגפה מסוכנת וקטלנית שכבר גבתה למעלה מ-5,000 מתים. מכאן הדרישה לחייב אנשים להתחסן, אין דרך אחרת.
"בהתאם לכך, אסרתי על עובדי העירייה שלא התחסנו להגיע ולקבל קהל. כל עובד כזה יוכל לעבוד ולהמשיך לתת שירות מרחוק, מהבית. הנוסחה הזו תקפה גם לציבור: או שתתחסנו או שתציגו בדיקות קורונה שליליות שנעשו ב-24 השעות האחרונות.
"לא נעשה שום דבר שהוא מנוגד לחוק ואין לנו כל כוונה להעניש או למנוע שירותים כגון מים ופינוי אשפה, אלא להרחיב את ההגבלות או את תנאי הדרכון הירוק העירוני. באופן הזה מי שלא התחסן, ושוב, זו בהחלט זכותו, לא יוכל להגיע לקבלת שירות פרונטלי – למשל במחלקת הארנונה או במחלקת החינוך, כדי שלא לסכן אחרים או ולייצר שרשרת ההדבקה. אותו תושב יוכל כמובן לקבל את כל השירותים בטלפון, במייל או באתר העירייה באינטרנט.
"רק בימים האחרונים איבדה לוד סייעת בעירייה, בת 65 ללא מחלות רקע, לאחר שנדבקה במערכת החינוך. ידועים לנו מספר מקרים בהם הורים עם תסמינים שלחו במודע את הילדים למערכת החינוך, ואלה הדביקו אחרים. מתסריט בהלות כזה אני נחוש להימנע.
"בו בזמן, ראיתי במו עיניי חיסונים הנזרקים לפח. אנשים לא תמיד יודעים, אבל לאחר שנפתח מגש חיסונים של 250 מנות, יש 8 שעות בלבד לממש את כולו או להשמיד את המנות התקינות שנותרו מאחר ואנשים לא הגיעו להתחסן. ממשלת ישראל וראש הממשלה עמלו קשה כדי להביא את החיסונים לארץ, כואב הלב לראות אותם מושלכים לפח.
"השורה התחתונה היא אחת: כל מהלך, הסברתי או הרתעתי, אשר יכול להביא למיגור נגיף הקורונה בארץ בכלל ובלוד בפרט, הוא מבורך. דבריי נאמרו מתוך כאב נוכח הנתונים הקשים, ומתוך שאיפה להגביר את המודעות, לעודד התחסנות ולסייע לתושבים לחזור לשגרה בהקדם. על כן תגבש העירייה שורה של הגבלות אשר כאמור אינן סותרות את החוק, למי שלא יציג דרכון ירוק או תעודת התחסנות".