
שניהם נקראים איתן, ע"ש קרובי משפחה שנפלו במלחמה, שניהם לודאים לשעבר, שמתגאים בעיר ילדותם ובכור מחצבתם, ושניהם מנהלים היום ביד רמה את שהם – אחד מהיישובים המשגשגים, היוקרתיים והמצליחים ביותר בארץ, בכל התחומים, ובעיקר בתחום החינוך. איתן פטיגרו, טייס חיל האוויר ו"אל-על", מכהן כראש המועצה, ואיתן ליליוס מכהן כמשנה שלו, מחזיק תיק החינוך המיוחד, רווחה, נגישות ותיק העסקים הקטנים. ליליוס ידוע כאחד ממעצבי השיער הטובים באזור, והוא משלב את משלח-ידו בפעילות הציבורית הענפה, אותה הוא עושה בהתנדבות מלאה. פטיגרו דחה קריירה מבטיחה ומכניסה ב"אל-על", כדי "להזין את החיידק הפוליטי", ולממש את הרצון העז הפועם בקרבו מגיל צעיר, לגייס את כל הפוטנציאל הגלום בתוכו, בצורה האופטימלית, למען הציבור. סיפור הצלחה לודאי!
זה כבר לא מפתיע אף אחד, שהעיר לוד "מייצרת" בשנים האחרונות את מיטב המוחות בארץ, בכל התחומים: תרבות, אמנות, מוזיקה, משחק, אנשי עסקים, בעלי מקצועות חופשיים, טייסים וכן, גם פוליטיקאים שהגיעו לגדולה. מצאנו לנכון לשים פעמינו ליישוב השכן, שהם, כדי לראיין שני כוחות עולים ומובילים, המנהיגים היום את מועצת היישוב. נאמר מיד: אם לא הופתענו מהחמימות, מהחברמניות ומקבלת הפנים החמה שציפתה לנו בלשכת ראש המועצה, אז בוודאי שנותרנו פעורי-פה והתרחב ליבנו, מן העובדה שהשניים שומרים אמונים ללוד, עיר הולדתם וכור מחצבתם, בצורה מעוררת התפעלות וכבוד. הם לא מפסיקים להביע את גאוותם על כך שבלוד קיבלו את השכלתם הבסיסית ובה עוצב אופיים. שניהם מתגעגעים לחמימות והפתיחות שאפיינה את סביבת ילדותם, אותה הם שואפים להנחיל גם ביישוב ה"מיני אריסטוקרטי" בעיני רבים, אותו הם מנהלים היום. לדידם, הסטריאוטיפ האריסטוקרטי שדבק בשהם אינו משקף את המציאות.
כבר בכניסה ללשכה, מקבלת אותנו במאור-פנים אביטל, מנהלת הלשכה החיננית, שמנהלת את הלשכה ביד רמה ובחביבות, בעת ובעונה אחת. ולמי שלא הבין עד עתה, הרל"שית תכולת העין וטובת המראה, אף היא לודאית לשעבר, הבת של בני שפר – איש ציבור רב-פעלים, שלמרות שעזב את לוד לפני שנים רבות, עדיין עוסק בפעילות ציבורית בעיר, במסירות אין קץ, באהבה ובהתנדבות מלאה.
בלשכת ראש המועצה ממתין לנו איתן פטיגרו, עם חיוך רחב הנסוך על פני הבייבי פייס שלו, וכשמאחורי גבו דגמי מטוסים, המעידים על אהבתו הגדולה. המפגש איתו מחזיר אותי לשנות ה-70, למילות השיר המפורסם של דליה רביקוביץ' ולהקת פיקוד דרום: "בגזרה הצפונית, בסיירת שקד, פני נער צעיר, וזה המפקד".
אז אנחנו אומנם לא בגזרה הצפונית, וסיירת שקד התפרקה בשנת 1978, אבל קשה להאמין שהבחור הצעיר שמחייך לעברנו מכיסא ראש המועצה הספיק להיות טייס בחיל האוויר, לעבור הסבה לקברניט "אל על", לוותר, או לפחות לדחות לזמן מה, קריירה ומשכורת עתק, כדי לשרת את הציבור ולקדם את היישוב בו הוא חי, מאז עזבה משפחתו את לוד, אי-שם בשנות ה-90.
פטיגרו מספר לנו בלהט רב ועם ניצוץ בעיניים, על ילדותו בעיר לוד. סבותיו הגיעו לכאן לאחר השואה הנוראית שהתחוללה באירופה. סבו נלחם עם הפרטיזנים, נפצע אנושות והתאושש בדרך נס. כשהגיע הסב ארצה עם סבתו, הם נשלחו לקריית גת, אבל היה לו חבר בלוד, ומאחר שהוא לא רצה להיות לבד בארץ, התעקש שיעבירו את המשפחה ללוד. הם היו חריגים בנוף שכונת בנית, בה שוכנו: האשכנזים היחידים בסביבה מזרח-תיכונית. אבל לא היו להם תלונות חלילה. אדרבה – פטיגרו מדבר בערגה ובגעגועים על הימים בהם הדלתות והלבבות היו פתוחים, וכולם היו נכנסים ויוצאים, איש לבית שכנו, בפתיחות ובחמימות. "אני משתדל להמשיך את המסורת ההיא עם שכניי בשהם, ומקווה להנחיל אותה גם לבני היישוב", אומר ראש המועצה, ומוסיף: "כשרוצים להסתלבט עלינו, קוראים לנו 'הקומונה של לוד'".
איתן נולד בלוד וסיים את חוק לימודיו בבית הספר התיכון "רמלה-לוד", למרות שכבר בילדותו עברה המשפחה לגור בשהם. כמו הרבה מתושבי לוד שעזבו לשהם באותם ימים, היה המעבר בבחינת הימור די מסוכן. אומנם במחיר דירה בלוד, קנתה המשפחה וילה רחבת ידיים בשהם, אבל איש טרם ידע מה יעלה בגורל היישוב שנבנה על הר טרשים קירח ומבודד. "בלוד גרנו, כל המשפחה, אמא, אבא, יחד עם סבתא וסבא, ושלושה אחים, שאני הבכור בהם, בדירה בגודל של החדר של הבן שלי, אבל בחרנו להסתכל תמיד על הצד החיובי בכל דבר, וחיינו באושר ובשמחה", מספר איתן. אמא שלו, רינה לבית אוסובסקי, ידועה היטב בעיר לוד, כאישה שאוהבת לעזור לכולם. היא לא מסתירה את גאוותה על הילדים שעשו קריירה מפוארת בצבא ובאזרחות. בנערותה, חוותה רינה טרגדיה נוראית, לאחר שאיבדה את אחיה האהוב איתן אוסובסקי הי"ד, במלחמת יום כיפור. איתן היה לוחם בגדוד צנחנים (890), הקשר של המ"פ הנערץ יקי לוי הי"ד. הם נהרגו מצרור אויב, מטווח קצר. וכך נכתב, בין היתר, באתר ההנצחה של משרד הביטחון, על איתן אוסובסקי, שעל שמו קרוי האחיין, איתן פטיגרו יבדל"א:
אוסובסקי איתן בן טטיאנה ויעקב, נולד ביום כ"ד באב ועלה ארצה עם משפחתו בשנת תש"ך (1960) מפולין. הוא למד בבית הספר היסודי "הרצליה" בלוד, ולאחר מכן סיים את לימודיו בבית הספר העיוני אזורי בלוד רמלה. הוא היה אהוב על מוריו וידע להתחבב על כל מיודעיו, שכינוהו בשמות חיבה: ששי, או סשקה. הוא הרבה להאזין למוסיקה והיה חובב ספורט; בעיקר הקדיש זמנו לכדורסל. עד שהגיע לכיתה השמינית בבית הספר התיכון היה הנמוך בחבריו, ונתכנה בשל כך "ששי הקטן". אך בשנת לימודיו האחרונה גבה והיה לבחור מוצק ושרירי, שאת ראשו מעטר שיער ארוך. הוא היה בן נאמן. מסור להוריו ודואג למשפחתו, ובחופשותיו היטה תמיד שכם לסייע לאביו בפרנסתו. גם ביחסיו עם זולתו ידע להושיט יד לידיד בעת צרתו. היו לו תוכניות רבות לעתיד והוא אף התכונן ללמוד במכון "וינגייט" ולהיות מורה להתעמלות. לפני גיוסו עבר בהצלחה מבדקי כניסה לקומנדו הימי, אך בבוא מועד גיוסו העדיף להתנדב לחיל הצנחנים. איתן-אלכסנדר גויס לצה"ל בחודש אוקטובר שנת 1972. לאחר הטירונות ולאחר שהשתלם בקורס לאלחוטנים ובקורס לצניחה, היה אלחוטן בחיל הצנחנים. הוא היה חייל מסור וחבר למופת לאנשי יחידתו. במלחמת יום הכיפורים לחם ששי בחזית סיני, בקרבות הבלימה הקשים נגד המצרים. ביום כ"א בתשרי תשל"ד (17.10.1973), נפל בקרב על "החוה הסינית" והובא למנוחת עולמים בחלקה הצבאית בבית-העלמין בקרית-שאול. השאיר אחריו הורים ושלוש אחיות. לאחר נופלו הועלה לדרגת רב-טוראי. הוריו תרמו לזכרו ארון קודש לבית הכנסת ע"ש ניסים בלוד, וספר תורה לבית הכנסת ע"ש ניסן בלוד.
כאמור, לימים נישאה האחות רינה וקראה לבנה בכורה איתן, ע"ש אחיה האהוב. בנעוריו, איתן הבן היה לספורטאי מצטיין. הוא היה אלוף הארץ בשחייה לגילאי 12. יש לו רק זיכרונות טובים מלוד: הוא זוכר איך היה שייך לאגודת השחייה מכבי לוד, ואיך כמעט בכל תחום וענף ספורט, היו לודאים מצטיינים. הוא נזכר כיצד למד בתיכון עם עוד כמה תלמידים מוכשרים, שברבות הימים הפכו לידוענים, ביניהם הזמר והמוזיקאי רותם כהן. "מהשכבה שלנו יצאו רופאים, עורכי דין, אנשי רוח ובכירים בתעשייה", הוא מעיד בגאווה. איתן זוכר עדיין, כיצד בכל בוקר היה תופס טרמפ, מהיישוב לבית הספר התיכון רמלה לוד, עם מפקד תחנת המשטרה בלוד דאז, מאיר בוקובזה. בשיאו של הריאיון, מרגש אותנו ראש המועצה, כשהוא אומר: "את כל מי שאני היום, אני חייב לעיר לוד. בלוד עוצבה אישיותי וקיבלתי את החינוך הפורמלי שלי. יחד עם עוד רבים וטובים שהתחנכו בלוד והצליחו להגשים את חלומם, אני מהווה דוגמה לכך, שאין דבר העומד בפני הרצון. בכל הזדמנות, אני מדבר בשבחה של העיר לוד. אני מרגיש שאני שגריר של העיר לוד".

איתן מספר לנו שהחיידק הפוליטי דבק בו כבר מגיל צעיר. הוא היה בין מקימי תנועת הצופים בשהם, ויו"ר מועצת הנוער הראשון ביישוב. אמנם בספר המחזור של י"ב הוא צוטט כמי שמבטיח להיות ראש העיר לוד בעתיד, אבל היום כבר אין לו פרטנזיות כאלה. הוא סומך על ראש העיר הנוכחי, עו"ד יאיר רביבו, בעיניים עצומות. הוא מדבר בשבחו של רביבו, שלדבריו העלה את לוד למסלול של המראות, צמיחה והישגים. הוא מעיד על עצמו כחבר טוב של ראש העיר לוד, והשניים משתפים פעולה בתחומים רבים ובנושאים מגוונים, לטובת היישובים עליהם הם מופקדים.
פטיגרו השתחרר משירות מאתגר בחיל האוויר, בשנת 2008, יום לפני הבחירות למועצת היישוב, ומיד נכנס לקלחת הפוליטית. במשך למעלה מ-7 שנים היה חבר מועצה והשתפשף בתפקיד. הוא בן 39, נשוי ללי-אור ואבא ליובל (7), לביא (5) ואופיר (3), תושב שוהם מזה 24 שנה. בן לרינה, לשעבר המנהלת האדמיניסטרטיבית של קופת חולים כללית שוהם, ודוד, עובד בנק דיסקונט, הגרים ביישוב. אח לאלירן, איש קבע בחיל האוויר, וליאור, סטודנט להנדסה, תעשייה וניהול - בוגרי מערכת החינוך בשוהם. בעבר הוא כיהן כראש מטה מנכ״לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל – ניהל וקידם פרויקטים בתחומי החינוך, התרבות, תשתיות, תחבורה, צעירים ודיור ברחבי ישראל, לצד עבודה צמודה עם ראשי רשויות והשלטון המקומי בכל הארץ. כמו כן, היה ראש מטה שר התשתיות, האנרגיה והמים ויועץ מקצועי לענייני גז טבעי – התמחה בפרויקטים מאקרו כלכליים הדורשים חקיקה, רגולציה וקשר עם חברות מסחריות. קידם התייעלות אנרגטית והתבססות על פתרונות ירוקים ואנרגיה סולארית. היה חבר בפורום "צעירי הנשיא פרס", והוא בוגר תוכנית המנהיגות "מעוז". הוא ממייסדי פורום עוזרים ויועצים למנכ״לי משרדי ממשלה. לפני שנבחר לראש המועצה, היה ממלא מקום וסגן ראש המועצה במשך שבע שנים, בנוסף להיותו חבר מועצה במשך 10 שנים. הוא החזיק את תיק התכנון וההנדסה והיה יושב ראש ועדת משנה לתכנון ובניה – תכנן ופיתח את שכונת כרמים, בדגש על תכנון חיי הקהילה ודאגה לדירות בהנחה לזוגות צעירים ובני המקום; תכנן את שכונת הדרים בדגש על דירות קטנות, דירות להשכרה לבני המקום, לצד צרכים קהילתיים – דיור מוגן ובית עבור אוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים. היה יושב ראש ועדת נוער וצעירים – שפעלה לייסוד תוכנית אחים גדולים, קידום חוק הנוער בכנסת, הגדלת התמיכות בתנועות הנוער ושדרוג מבניהם, ייסוד הנחות בארנונה לסטודנטים בשוהם, הקמת פאב ועוד. פטיגרו כיהן כממלא מקום יו״ר החברה הכלכלית, בליווי, תכנון, פיתוח ושיווק אזור התעשייה הצפוני ואזור התעשייה הדרומי. היה יושב ראש ועדת כספים ויושב ראש ועדת מכרזים. כדירקטור ב"חמש" – הוא קידם הוזלת הצהרונים. בהשכלתו הפורמלית, הוא בוגר קורס מנהלים בכירים, מבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד. יש לו תואר שני בלימודי משפט, מאוניברסיטת בר אילן, ותואר ראשון בניהול, מהאוניברסיטה הפתוחה, והוא עבר קורס דירקטורים.
בנוסף לפעילותו הציבורית, עסק בעבר ובהווה במגוון רחב של פעילות קהילתית והתנדבותית: התנדב ביחידת הבילוש של המשטרה – עטלף. היה כאמור יושב הראש הראשון של מועצת הנוער של שוהם וממייסדי הבית הסגול. ממקימי שבט ׳עמית׳ - צופי שוהם.
בצבא שירת במשך 8 שנים בשירות סדיר וקבע, כטייס תובלה על מטוסי צופית והרקולס. שירות מילואים פעיל הוא עושה כטייס בטייסת המודיעין של חיל האוויר. כמו-כן, הוא טייס בחברת "אל על" - קצין ראשון על מטוסי 737 וג׳מבו 747.
על כך שוויתר, או דחה, קריירה מפתה ב"אל-על", הוא אומר לנו: "אני גאה להיות ראש מועצת שוהם, אני אדם ישר וישיר. תפקיד ראש רשות מקומית הוא לא קייטנה, זהו תפקיד קשה, מאתגר ומורכב – ואני אומר את זה בכנות לכל מי ששואל. באותה נשימה, אני מבטיח שאני פועל רק מתוך שיקולים עניינים של טובת שוהם והתושבים, ולא מונע משיקולים פוליטיים. ראש מועצה זה תפקיד שחלמתי עליו מגיל צעיר. אני שמח על כך, שתושבי שוהם הביעו בי את אמונם, והגשמתי את החלום. מעמד שריגש ושימח אותי כאחד. הצהרתי בכל הזדמנות שלא אדבק לכיסא ולא אשרת יותר משתי קדנציות, כי זה האני מאמין שלי, ואני מבטיח לעמוד במילתי".
לאחר תקופה לא ארוכה בכיסא ראש המועצה, נזקפת לזכותו רשימה ארוכה של הישגים. בין היתר, הגיעה המועצה לאיזון תקציבי, תוך שהיא מגדילה כל העת את הכנסותיה מאזורי התעשייה ומגדילה את נפח המשרדים ביישוב. לאחר שפוטנציאל גידול היישוב הסתיים, המטרה הניצבת כל העת לנגד עיניו ולנגד המשנה שלו, היא: לשמור על קהילה קטנה, חמה, מאוחדת, אוהבת ומשתפת.
הזכרנו את המשנה, איתן ליליוס, שאין לודאי שלא מכיר את משפחתו. בעיקר את אחיו, שהיה כדורגלן מצטיין בהפועל לוד. ליליוס, המשמש כיד ימינו של פטיגרו, אף הוא לודאי לשעבר, בן 45, אב ל-3 ילדים: בן חייל, ילדה בת 12 וילדה מיוחדת בת 10 וחצי. הוא מעצב שיער בעל שם, הגר בשהם כבר 12 שנים. גם בו בוערת התשוקה לעזור לציבור, והוא עושה זאת על חשבון זמנו הפרטי, ובנוסף לעבודתו כמנהל מספרה ביישוב. על איתן ליליוס נרחיב את הדיבור בכתבה שנפרסם בקרוב. רק נציין, שמרחיב את הלב לראות כיצד השניים עובדים בשיתוף פעולה מלא לטובת היישוב בו הם חיים, כשאף לא לרגע, הם לא שוכחים היכן נולדו וגדלו, ומאין באו.
בוקסה בתוך הכתבה
שהם: מהר טרשים קירח, ליישוב מתקדם ופורח
שהם הוקמה בשנת 1993, בתוך מרחבים ירוקים, מתוך הבנת סביבת הנוף ובמטרה להשתלב בה. שטח השיפוט של שהם משתרע על פני 6000 דונם. בישוב כ- 20,000 תושבים. כמחציתם, הינם ילדים מגילאי הגן ועד תיכון.
מערך הבניה בשהם מתוכנן באופן קפדני ומחולק באופן מאוזן בין יחידות דיור צמודות קרקע, לבין בנייה רוויה. כל זאת, במגמה לבינוי אורבאני מצומצם, ושימור המרחבים הירוקים.
יתרונות המיקום: שהם ממלאת תפקיד מרכזי ונקודת ציון גיאוגרפית משמעותית בעצם היותה ממוקמת במרכז הארץ, בין ירושלים לת"א, ובקרבת נמל התעופה הגדול בארץ. מיקומה, על ציר כבישים חשוב כמו כביש מס' 1 וכביש חוצה ישראל, מעניק לה מעמד מסחרי ותעסוקתי עצום. לאחר שיוקמו מרכזי התעסוקה בסביבה ומפעלי ההייטק, שהם תקפוץ מדרגה, ובכך תהווה, הלכה למעשה, נקודת ציון חיונית ומשמעותית במערך הכלכלי של מדינת ישראל
ישוב בבניה דינמית: היישוב מתוכנן ע"פ שכונות מגורים הכוללות מגורים פרטיים, צמודי-קרקע ובנייה רוויה. סוגי הבניה השונים נועדו ליצור סביבת נוף נעימה ומגוונת ולתת פתרונות שונים ויצירתיים לצרכי התושבים. הישוב נמצא בתנופת בנייה בלתי פוסקת המועצה מנהלת את מערך הבנייה הפרטית והציבורית באופן עצמאי, ופועלת בתאום עם האוכלוסייה, מתוך הבנת צרכי היישוב, ההולכים ומתחדדים עם הזמן. ועדת התכנון והבנייה של המועצה, משמשת ציר מרכזי וחשוב בקביעת חזות הישוב, והינה האורים והתומים בתחום הבינוי הכולל של המקום. הוועדה פועלת מתוך הנחיות ברורות לשימור אופי היישוב כקהילתי-כפרי. גם אם הדבר כרוך במאבקים בגופים ציבוריים, הרואים את שהם כישוב בעל חזות עירונית יותר.
איכות חיים: שהם חרתה על דיגלה את סמל איכות החיים, העובר כחוט השני בכל תחומי פעילותה של המועצה. היישוב מתנהל עפ"י כללים ברורים המנחים את פעולות המחלקה לאיכות הסביבה. שהם הנמנית על רשת ערים בריאות, עומדת בקשר עם כל האגודות הקשורות לנושא איכות הסביבה, וכן פועלת עם כל הגופים הסביבתיים, במטרה לקבל מידע אשר יסייע לנהל את היישוב לרווחת ולאיכות חיי התושבים.
